En nemmere hverdag med cøliaki

Gode råd i hverdagen til Clara

Regel nr. 1: Struktur – struktur – struktur!

I hverdagen med et glutenfrit liv for et barn er det rigtig vigtigt ikke at skulle forholde sig til mad eller kroppen. Samtidig foregår der jo ved siden af en kolossal udvikling som absolut skal tages med i betragtning.

Derfor er det vigtigste redskab for os at have struktur i hverdagen. Det gælder alle gøremål som har med Clara at gøre. Vi har købt en magnet opslagstavle til køkkenet, inddelt i ugedage, hvor jeg har lavet små tegninger med illustrationer af hvad der skal foregå, f.eks.

“jordbær” billede for de 1-2 dage, hvor vi skal have dessert
“fly og pude”, hvis én fra hjemmet skal flyve og have overnatning ude
illustration for børnehaven, hvis jeg ved at hun skal på udflugt
illustration for aftale/besøg, osv….
– Billeder indsættes på de respektive relevante dage.

Det hjælper hende med at holde styr på dagen uden at skulle tænke for meget over det. Clara har været meget forstyrret af ikke at vide hvornår der f.eks. er dessert.
Det har oprindeligt været “vores skyld”, idet vi tidligere har belønnet hende for at spise maden op og så givet dessert.
Nu er der faste dage uanset om der er spist op eller ej – således skal Clara ikke tænke på “hvis jeg nu spiser op, bliver mor glad og måske jeg kan få dessert” – hun kan slappe af under måltidet og vide at hun kan spise det hun kan og vil uden at der siges noget til det – og der er stadig dessert.En vigtig detalje er netop at hun får slappet af under måltidet og ikke skal tænke over om hvor meget hun skal spise, hvad hun skal spise og om hendes mor/far nu er okay med det, og nu giver de mig det dér så har rørt saucen og jeg kan jo ikke li’ sauce (alt for mange tanker til at få spist noget og hygget ved bordet), osv….Jeg har skrevet flere gode råd omkring spisning under “Gode råd fra diætist & pædagog”.

Vi har også både fået hospitalslægen til at fortælle Clara hvorfor det er vigtigt, at hun skal spise anderledes. Det har været godt, at få en autoritet/fremmed til at forklare hende når der skal ændres noget markant. Det giver ikke den samme ballade og kamp om tingene bagefter.
Clara er nu begyndt at lege med andre børn og de hygger jo ofte med kiks, slik, spiser frokost sammen. Og så har Clara jo “et problem”, for hun kan jo ikke tåle deres mad. Så jeg har altid en pose / madpakke med til hende som hun får med eller hun kommer løbende hjem nu og spørger efter egne kiks, o.lign. – således undgår jeg at andre forældre kan komme til at give hende noget forkert ved et uheld.

Vi har også lavet en køkkenhave sidste år, som især Clara og jeg står for sammen (og lillebror også snart). Her kan hun lære om det mad vi kan bruge udenfor i køkkenet og selv være med til at så frø, vande og pleje køkkenhaven og hjælpe med at tage tingene op af jorden når tid er – en vigtig del i læren om mad, så hun ser, mærker og ser hvordan grøntsager mv. bliver til mad uden at det er “ulækkert og klamt” som meget er i den her alder.
– Har man ingen have kan der jo altid plantes/sås i krukker på altanen 🙂

En anden vigtig detalje i hverdagen for børn som glutenfri er at involverer den mennesker, der er tæt på barnet: Bedsteforældre, legekammeraters forældre, institutionens pædagog/køkkenleder og fortæl dem hvor vigtigt det er for barnet ikke at få gluten-indholdigt mad og risikoen herved. Jeg lavede en udførlig liste med hvad Clara ikke måtte få og hvad man i stedet kunne bruge som erstatning. Enkelt og nemt – så alle bliver sat ind i regler (så de er ens alle vegne – så vidt det er muligt), hvilken mad som må spises, osv…

Jeg har vedlagt links til pjecer i et af de andre indlæg (gode links).

Har du nogle andre super råd som du har haft nytte af – så del dem endelig her på bloggen med os andre 🙂

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: