En nemmere hverdag med cøliaki

Spise tips

Når barnet taber sig eller er spinkelt, kan det vække angst hos forældrene, for at barnet ikke får nok mad til at udvikle sig eller ligefrem angst for, at barnet endda kan dø. Børn kan mærke, når deres forældre er anspændte. Så hvis måltiderne bærer præg af, at det er vigtigt for forældrene, at barnet skal spise og at de gør en hel masse for det, får børn mindre og mindre lyst til at spise. Det bliver en ond cirkel, hvor forældrene igen bliver mere anspændte, utålmodige og ærgerlige. Nogle børn lærer, at forældrene er villige til at opfylde nogle krav for, at de vil spise.

Oplevelsen af ikke at kunne føde sir barn vækker nogle meget stærke følelser i forældrene:

* bekymring for barnet
* krænkelse over at blive afvist
* angst for det næste måltid
* vrede over at det skal være sådan og at barnet ikke vil ‘give sig’

Forældrene bliver ofte usikre i deres forældre-roller, noget der forstærkes af omgivelserne, som kommer med forskellige råd og undren over, at den kan være et problem.

Måden hvorpå man kommer ud af den onde cirkel er, at lade barnet selv bestemme, om og hvor meget det vil spise.” (Disse råd gælder børn med f.eks. glutenallergi og ikke børn med spiseforstyrrelser)

Antallet af måltider bør følge barnets alder, men helst ikke mere sjældent end hver 3. time (morgenmad, formiddagsmad, frokost, eftermiddagsmad, aftensmad, natmad).
Hvis måltiderne er meget belastende, kan man vælge at afskaffe måltider i en periode og i stedet for vælge at mad og drikke er tilgængeligt på bordet (eller en bakke) hele tiden, så barnet selv bestemmer, hvornår det vil spise/drikke.

De voksne må gerne forsyne sig fra bakken, men IKKE tilbyde barnet. Barnet skal selv vise interesse, før evt. tilbud og da kun, hvis det ikke selv kan finde ud af at tage noget.

Mad kommenteres ikke – hverken positivt eller negativt.” Kilde: Pædiatrisk afd. Fredericia /Kolding Sygehus, 2006


Har du andre gode råd – så skriv endelig dine gode internet råd op her med kildeangivelse, så vi andre altid kan læse mere- Tak 🙂

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: