En nemmere hverdag med cøliaki

Hvad er gluten intolerance/cøliaki?
glutenfri_glutenallergi_coeliaki

Symptomer på manglende nedbrydning og fordøjelse af gluten kan bl.a. være:

* diarré og luft i maven
* dårlig trivsel, øget sårbarhed, de er sådan “nærtaget” og har let til tåre
* forstoppelse
* træthed
* udslet og uren hud
* negativ, aggresivitet og let tendens til (store) hysteriske anfald
* kolde hænder, fødder og næse
* oppustethed
* opkastninger
* madlede
* manglende vækst (cm og kg.)

Mange har samtidig en dårlig optagelse eller mangel på B12, B6 og jern samt folinsyre. Gluten findes i hvede, havre og byg som jo er tilsat uhyre mange levnedsmidler i vores dagligdag.

Vores hverdag

Mange af ovenstående symptomer så vi hos min datter – og det var meget frustrerende ikke at vide hvad der var galt med hende. Man kan mærke at ens barn ikke trives men man ved ikke hvorfor og har svært ved at hjælpe hende.

Efter mange bank på dørene hos sundhedsplejerske, læger, osv. fik vi endelig en diagnose og kunne komme igang med at hjælpe vores lille datter.

Så vores hverdag er præget af en evig hensynstagen til det at leve et “glutenfrit liv”. For det blev en stor omvæltning i dagligdagen da Clara, vores datter, på ca. 2-3 år fik at vide at hun skal leve glutenfrit resten af livet (og laktose- frit for en periode).

“Hold da op, hvad indebærer det?” tænkte jeg. Jeg googlede, var på biblioteket, i boghandlere, spurgte lægen…. og søgte al den viden jeg kunne.

Der var en god praktisk information på Hillerød hospital/Nordsjællands sygehus. Men det er en en meget større ændring i hverdagen end man lige umiddelbart tror.

Jeg vil derfor gerne dele min viden og erfaringer med andre som får diagnosen “gluten intolerantr/cøliaki”. Og måske dem som allerede har levet med cøliaki kan bidrage med yderligere gode tips og erfaringer.

Det er mit håb, at få stablet en god vidensblog op at køre, hvor man kan indhente en viden omkring forskellige situationer, som kan gøre det lettere at leve med cøliaki i familien. Denne viden skal gerne komme fra en gensidig dialog mellem jer og mig. Således, at vi samler alverdens indlæg om “en glutenfri hverdag” her, primært for børn. Indlæg på siden kommer hen ad vejen.

Så bidrag endelig med dine egne erfaringer, gode links eller andet som kan hjælpe os med en glutenallergisk hverdag.

Venlige hilsner
Eva (mor til Clara)

Clara på bord med glutenfri kage

Reklamer

Comments on: "Hvad er cøliaki?" (1)

  1. Tjek til højre de forskellige kategorier med indlæg der er her på bloggen! 🙂 Og del rigtig gerne dine egne kommentarer og erfaringer med mig og andre som følger med.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: